2012. július 10., kedd

Kéki Kálmán: A Könyvtárosok földjén (szokásaik, hiedelmeik, mindennapjaik) 1. rész

Antropológiai kutatásaimat már meglehetősen régóta folytatom, így számos megdöbbentő és szokatlan életformával volt alkalmam találkozni. Amennyire tőlem telik, igyekszem szakmám nagy őse, Malinowski módszereit alkalmazni a gyakorlatban, így előnyben részesítem a résztvevő megfigyelés alkalmazását a pusztán elméleti, teoretikus módszerekkel szemben. Mindezt pusztán azért említem meg itt, hogy olvasóim tisztában legyenek vele, amit az elkövetkezendőkben olvasni fognak, nem a képzelet különös szüleménye, hanem maga a nyers valóság.

Az utóbbi években volt szerencsém hosszabb időt eltölteni a Librarius Pitecusokhoz tartozó Könyvtáros törzs tanulmányozásával. Velük éltem, részt vettem mindennapjaikban, mígnem jelenlétem olyannyira megszokottá vált számukra, hogy megfigyeléseimet anélkül végezhettem el, hogy akármilyen zavart is kellett volna érezniük jelenlétemben. Egyszóval természetesen viselkedtek, így beszámolóm hitelességéhez nem férhet kétség. Az alábbiakban megkísérlem bemutatni Önöknek a Könyvtárosok különös és meghökkentő életét, viselkedésüket, szokásaikat és hiedelmeiket.
A Könyvtárosok törzse éjjel szétszórtan él, úgynevezett magánlakásokban, ezért rendszerint csupán nappal találkoznak, a tulajdonképpeni törzsi élet csak nappal, délelőtt 1/2 8-tól este 7-ig zajlik.
Reggelente 1/2 8-kor a törzsi terület – melyet ők csak Könyvtárnak hívnak – bejáratánál gyűlnek össze a törzs tagjai és a Szent Mágneskártya nevű kultikus tárgy segítségével lépnek be a törzsi területre. A Szent Mágneskártya rendkívül nagy jelentőséggel bír, a törzs területén ugyanis több olyan titkos átjáró is található, melyeken keresztül csak a Szent Mágneskártya segítségével lehet átjutni. Épp ezért azok a törzsi tagok, akik nem rendelkeznek a szent tárggyal, hatalmas hátrányt kénytelenek elszenvedni. Mindazonáltal meg kell említeni, hogy a törzs ezen tagjai, amennyiben sikerül egy Mágneskártyával rendelkező társuk mellett beosonni a bejáraton, rendszerint egy kis testmozgás segítségével oldják meg a szent tárgy hiányából következő problémákat: átmásznak a titkos bejáratokon, vagy rendkívül nagy kerülőket tesznek a törzsi területen, hogy eljussanak úti céljukhoz.
A területre beérve kezdetét veszi a mindennapi élet, amely általában az Italautomata nevű totemoszlopnál bemutatott áldozattal kezdődik. A törzs tagjai fémpénzeket áldoznak az Italautomatának, mely ennek fejében különös, semmihez sem hasonlítható ízű nedűt bocsát ki magából. A törzs tagjai azonban nem finnyásak, mindenféle nedűvel megbirkóznak, így az Italautomata belsejéből kicsorduló furcsa lé is eljut rendeltetési helyére, a Könyvtárosok gyomrába.

Ezután a törzs tagjai elfoglalják helyüket, hogy mindennapos tevékenységeiket végezzék. A Törzsfőnök reggelente kilép Irodának nevezett kuckójából és büszkén végigmasíroz birodalmán, egy-egy jó szót juttatva alattvalóinak, akik erre vérmérsékletüktől függően reagálnak. A Törzsfőnök azután elvonul, hogy kuckójában intézze a törzs ügyeit.
Reggel 9 óráig a törzs tagjai előkészülnek arra, ami napi rutinjuk csúcspontját jelenti, az Olvasók nevű idegen törzs fogadására. Ez az idegen törzs minden reggel pontban kilenc órakor megjelenik a Könyvtárosok törzsének területe előtt és oda minden különösebb harc nélkül beengedtetik. Természetesen nem cél nélkül érkeznek, hanem a Könyvtárosok legszentebb tárgyaiért jönnek, a Könyvekért.

(Folytatása következik!)

Az illusztráció forrása: redchn.net, fictionbound.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése